Sluta vara så jävla själviska.


En av mina mindre bra sidor är att jag kan inte släppa människor som är utan anledning otrevliga. Det stör mig något så oerhört mycket. Jag och min mami råkade ut för en incident idag där en tjej i min ålder helt oprovocerat hade en negativ attityd mot mig när jag bara ställde en fråga. Jag förstår inte det behovet som vissa människor har att vara kyliga mot främlingar. Tyvärr händer det här mig relativt ofta inom Sverige.

Jag vet inte varför. Jag förstår inte varför. Sverige är bra men en viss attityd mot främlingar anser jag bör skärpas till. Människor kanske inte har tränats på att gå utanför ens vänskapskrets och provat vara trevlig mot främlingar? Vi kanske har det för bekvämt, så pass bekvämt att gemenskapen inte finns där tillräckligt mycket? Det sägs att New York var ganska otrevligt innan 9/11, efteråt blev befolkningen chockad, och insåg att den här attityden är inte nödvändig. Jag vill inte att något så pass hemskt ska inträffa Sverige, utan jag anser att vissa borde tänka på hur de själva är som medborgare. Det behövs så pass lite för att göra det trevligare som t.ex. säga hej till främlingar på busshållsplatsen, hjälpa andra människor vid behov och ställa upp för varandra.

Jag vet inte hur många gånger jag har väntat på bussen i stan, en uteliggare kommer fram till mig och börjar prata. Alla andra kollar chockat på mig för jag har en konversation med mannen och börjar försiktigt gå därifrån. Jag vet inte hur många gånger jag har sett folk som skadat sig och knappt någon bryr sig? Rycker man själv in och behöver låna telefonen för att ringa ambulans är det jättejobbigt för den tillfrågade. Då måste den personen vänta i tre minuter OCH slösa 1 krona på sin mobiltelefon. Jag känner många som har blivit mobbade i skolan. Jag har själv blivit retad. Jag har stött på många personer som känner ett behov att trycka ner andra människor som det går bättre för än dem själva. När jag gör volontärarbete får jag mer kommentarer om hur onödigt det är att jobba gratis, för då tjänar inte jag pengar. Väldigt få som tycker det verkar intressant eller inser att de hjälpa kan bidra till samhället.

Jag sa till min mamma att jag var trött på den själviska, egocentrerade och rädsla för främlings-attityden som speglas i samhället och tycker det ska bli skönt att flytta. Mamma sa att antigen får man lära sig att handskas med otrevligheten eller så får man flytta. Jag är inte stark nog att lära mig handskas med otrevliga personer. Jag är medveten om att det kommer att finnas otrevliga människor vart jag än befinner mig i världen, men jag stöter på den här attityden mer sällan i vissa andra länder. Jag vill kunna gå på stan utan att riskera folk som kollar snett på mig eller tycker det är SÅÅÅ jobbigt att hjälpa vid behov. Missta mig inte, det finns trevliga och genuint omtänksamma personer också men jag vill bara stoppa den här attityden i en låda och spränga den i tusen bitar. Jag är trött på det. Jag är ingen Moder Theresa eller Jesus men jag är trevlig och hjälper till i samhället. Dags för Sverige att se hela världen istället för sin egna lilla bubbla? Ingen kan göra allt men alla kan göra något.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0